A konyha a ház egyik legfontosabb helysége. Itt főzünk és eszünk, ezért a tisztasága alapvető. Ahhoz, hogy a konyha ragyogjon, nem kell megvárni a hétvégi nagytakarítást. A titok abban rejlik, hogy betartod a takarításhoz kapcsolódó rutinokat, és különös figyelmet fordítasz főzés közben is a tisztaságra.

Mindig tisztítsd meg a tűzhelyet és a sütőt sütés/főzés után. Ilyenkor a foltokat, szennyeződéseket könnyebben eltávolíthatod, és a konyha valóban kifogástalanul tiszta lesz. Olyan tisztítószereket használj, amelyeknek a tisztítóereje megfelelő, és közben mégsem károsítják a rozsdamentes felületeket.

Előzd meg a foltok lerakódását. A főzés során a kerámia és konyhai főzőlapok könnyen olajosak, zsírosak lesznek. Ne várj addig, amíg a foltok odaszáradnak és komoly energia eltávolítani őket. Meleg vízzel nedvesíts be egy törlőkendőt, és azonnal töröld le a foltokat.

Használj bambusz vagy textil bögre- és tányéralátéteket. Amellett, hogy nagyon jól mutatnak a konyhában, könnyebbé is teszik az életed, hiszen a bútorokat vagy az asztalterítőt kevesebb eséllyel csepegteted le, és a morzsákat is könnyen összeszedheted.

Tartsd tisztán a hűtőszekrényt. Hetente legalább egyszer tisztítsd ki a hűtőszekrényt. Ne felejtsd el kidobni a megromlott, vagy már lejárt termékeket sem. A kellemes illat érdekében, pedig tégy egy kis sütőport vagy fél citromot egy tálkába, és helyezd az egyik polcra.

Mosd el az edényeket közvetlenül étkezés után. Ez egy olyan fontos szabály, amelyet nem szabad megszegned. A mosogatóban maradt piszkos edények hamar bebüdösödhetnek. Ráadásul miután az ételmaradék rájuk szárad, nehezebb is lesz elmosni őket. A mosogatás végén tisztítsd meg a mosogatót és környékét, valamint a vízcseppeket töröld le egy törlőkendővel.

Mindent, amit nem használsz, dobj ki. Vannak olyan régi edényeid, amelyeket már nem használsz, de mégis tartogatod őket? A tiszta konyha titka az, hogy nem tárolunk benne felesleges dolgokat. Így könnyebb megtalálni azt, amit keresel, és a tisztán tartása is sokkal könnyebb.

Fertőtlenítsd a szemetest. A szemetest hetente legalább egyszer fertőtleníteni kell, és 6 hónap után kicserélni is érdemes. Olyat válassz, amelyiknek van fedele, és mindig időben dobd ki a szemetet. Tegyél 2 evőkanál szódabikarbónát a kosár aljára, hogy az elnyelje a szagokat.

Használd a BioHAUS® konyhai tisztítószereket – Ecocert minősítéssel. Kiváló tisztítóerővel rendelkeznek, a makacs foltokat is eltávolítják, nem okoznak allergiás reakciót, biológiailag lebomlanak, valamint zsíroldó és fertőtlenítő hatásuk is van. Kíméletesek a rozsdamentes acéllal, a műanyaggal, a kerámiával és a porcelánnal.

A cikket írta:
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Forrás: life-care.hu